Bromar

–Nå har vi til tross for en kompleks sammensetning av selskaper fått et kjempeenkelt rapporteringssystem

Det sier daglig leder i Nordland Betong, Tore Mosand, som tidligere hadde en stor jobb med økonomirapporteringen. Nå kommer det en ferdig rapport i en ryddig powerpoint på mail.

–Jeg sparer utrolig mye tid, sier han, og skryter av jobben som er gjort av Bromar og deres samarbeidspartner A2Insight.

75 års betonghistorie

Med 75 års betonghistorie i Bodø sentrum er Nordland Betong med sine 25 ansatte og nesten like mange sjåfører en av Nord-Norges største betongleverandører.

–Det er en anseelig alder for en industribedrift i hjertet av Bodø. Det er ikke så mange industribedrifter igjen i Bodø, men vi holder stand og klarer oss godt i konkurranse med andre, sier Mosand stolt.

De produserer ferdigbetong og markbetong i tre kommuner i Salten: Meløy, Fauske og så klart Bodø. I tillegg selger de grus og pukk.

–Ferdigbetong er det som går i trommelbiler ut til en byggeplass. Det kan være for å støpe for eksempel gulv, vegger eller søyler. Fersk betong kaller vi det, sier han, og forklarer videre:

–Markbetong er ferdige produkter som selges gjennom byggevarekjeder. På Langstranda i Bodø bygde vi landets mest moderne markbetongfabrikk i 2011, og som eneste produsent leverer vi produkter som belegningsstein, forskalingsblokker, støttemurer eller andre betongprodukter til hele Nord-Norge.

 

Komplekst organisasjonskart

–Vi har en solid økonomi, og har mange spennende satsninger, som gjør at kompleksiteten i det vi driver med øker. Det stiller krav til gode styringsverktøy og gode partnere, sier Mosand.

Han snakker om hvordan Nordland Betong, som nå er eid av Go Betong, ble fisjonert i tre selskaper når det for noen år siden byttet eiere.

–Etterhvert ble det også nytt økonomisystem, ettersom behovet for en skybasert løsning ble stor. Jeg er utdannet i data selv, og hadde fått med meg at Power Office hadde et moderne system, med andre muligheter og en fleksibilitet vi trengte, sier han.

Som daglig leder i alle tre selskapene gir han månedlig økonomirapporter til sitt styre.

Til tross for at Power Office i seg selv var en ny verden, tok rapporteringen lang tid. Det var en lengre prosess der han måtte i dialog med økonomisjef og styreleder flere ganger, det var worddokumenter, excel, klipp og lim av tabeller, justeringer og i tillegg finne en god måte å presentere det på.

–Med ansvar for tre selskaper, som blir konsolidert i et holdingselskap, Nordland Betong Holding, er jeg også involvert i vårt søsterselskap Nordland Betongelement. Rett og slett et komplisert organisasjonskart, med mange aktører, forskjellige økonomiansvarlige og forskjellige systemer. Vi hadde et stort behov for å få sett på dette samlet, trukket ut data og presentert på en måte som styret og eierne våre i Go Betong ville ha, forteller Mosand.

 

Spisskompetansen som manglet

–Jeg visste at Glenn Håvar i Bromar hadde jobbet i Widerøe i mange år. Han hadde kompetanse i Power Office, regnskapsprogrammet vårt, kombinert med rapporteringskompetanse fra et forretningsmessig perspektiv, og tilbød konsulentbistand, sier han, og fortsetter:

–Vi hadde et møte, han var hyggelig, kompetent og fikk sådd et rapporteringsfrø, nøyaktig der vi trengte det. Han snakket om Power BI, og hvordan dataene vi trengte kunne hentes ut fra Power Office, og gjennom programmering og automasjon kunne levere oss en ferdig rapport på en klar powerpoint i formatet vi ønsket oss. Magefølelsen var god, han gjorde et solid inntrykk og risikoen var liten.

 

Elegant rapporteringsformat

Den første rapporteringsmodulen fra Bromar ble levert på tiden, og det har de fortsatt med hver måned.

–Nå har jeg ryggen fri på vei inn i styremøtene, sier en fornøyd Mosand, som rapporterer for fem selskaper den 20. i hver måned.

–Der det tidligere var et styr å få det gjort, kunne jeg på fredag, fra hjemmekontor på hytta, spørre Glenn Håvar etter rapporten: «Du den rapporten på powerpoint, kan jeg få den i dag?»  Da gikk det noen timer, så kom den ferdig på mail. Jeg kunnen sende den uforandret rett videre til styret mitt. Jeg bruker nesten ikke tid på økonomirapporteringen. Den kommer i et elegant format, og den er lik hver gang, sier han.

 

Nordland Betong bestemte seg også for å gjøre Bromar til supportpartner og kontaktperson i Power Office.

–Da får vi færrest mulig leverandører å forholde oss til. Vi fikk på en måte testet ut Bromar gjennom Power BI rapporteringen, og måten de har levert på, gjorde at vi ønsket å flytte supporttjenesten også, sier han, og trekker frem Bromars samarbeidspartner A2insight AS.

–Frode i A2insight har høy IT-kompetanse, og det har vært raske og effektive justeringer etter ønske. Det har vært et bra og positivt samarbeid med begge to. Med Bromar har vi fått en samarbeidspartner som kan regnskap, men som også kan trekke sammen data fra ulike kilder og konsolidere det i et konsernregnskap, avslutter Tore Mosand.

Publisert: